Oznaczanie żywności

Dodatki są bardzo istotnymi elementami obecnie na rynku towarowym. To dzięki nim, producenci są w stanie sprostać oczekiwaniom klientów i wprowadzać na rynek coraz lepszej jakości produkty. Są jednak na rynku dodatki naturalne, jak i również dodatki chemiczne, oznaczane są one różnymi symbolami.

Oznaczenia dodatków do żywności naturalnych:

E120 Koszelina– uważany za nieszkodliwy.
E150a Karmel naturalny– uważany za nieszkodliwy.
E160b Annato, Biksyna, Norbiksyna– Niestety brak możliwości stwierdzenia stanu szkodliwości z powodu braku wystarczającej wiedzy.
E160c Kapsantyna– uważany za nieszkodliwy.
E162 Czerwień buraczana– uważany za nieszkodliwy.
E290 Dwutlenek węgla– uważany za nieszkodliwy.
E407 Karagen– w dużych dawkach powoduje on ograniczenia wchłaniania niektórych składników mineralnych takich jak np. potas. Ma również efekt przeczyszczający.
E410 Mączka chleba świętojańskiego– w dużych dawkach powoduje efekt przeczyszczający, takie ilości nie występują w produktach spożywczych. Należy zwracać uwagę szczególnie gdy jest się alergikiem.
E412 Guma guar– po jej spożyciu trzeba się spodziewać wystąpienia reakcji alergicznej.
E941 Azot– uważany za nieszkodliwy.
E948 Tlen– uważany za nieszkodliwy.

Oznaczenia dodatków do żywności chemicznych:

E124 Czerwień koszenilowa– trzeba zachować szczególną ostrożność gdy jest się alergikiem.
E235 Natamycyna– odradza się częste spożywanie, gdyż uodpornione bakterie są niezwykle trudne do zwalczania.
E250 Azotyn sodu– Najbardziej niebezpieczne dla niemowląt. Spożycie tego środka powoduje utrudnienia w transporcie tlenu do krwi.
E251 E252 Azotan sodu i potasu– istnieje niebezpieczeństwo przemiany w azotyny.
E260 Kwas octowy– w produktach spożywczych występuje on w odpowiednich dawkach, natomiast sam skoncentrowany kwas octowy prowadzi do wyniszczenia tkanek.
E270 Kwas mlekowy– uważany jest za nieszkodliwy.
E300 Kwas askorbinowy– uważany jest za nieszkodliwy.
E301 Askorbinian sodu– uważany jest za nieszkodliwy.
E315 Kwas askorbinowy– brak wystarczających danych.
E330 Kwas cytrynowy– w dużych ilościach może powodować zaburzenia w przyswajaniu wapnia.
E415 Guma ksantanowa– może powodować biegunkę ale w takich dawkach nie jest dodawana do artykułów spożywczych.
E620 Kwas glutaminowy– możliwość przedawkowania, odradza się częste spożywanie.
E621 Glutaminian sodu– odradza się częste spożywanie.