Utrzymanie prawidłowej wagi ciała – jak to zrobić?

Samodzielne zbilansowanie diety może być trudnym zadaniem. Jeśli jednak liczba kilogramów, które należy zrzucić nie jest zbyt wysoka, można spróbować samemu zmniejszyć kaloryczność posiłków. W jaki sposób to zrobić i czy takie działanie wystarczy?
Na samym początku układania nowej diety warto jest sprawdzić kaloryczność dotychczasowych posiłków. Pomoże w tym tabela kalorii produktów. W niej umieszczone są niemal wszystkie produkty żywnościowe. Ilość kalorii jest podana zazwyczaj na 100 g produktu.

 

Tabela jest bardzo użyteczna, ponieważ pozwala na obliczenie liczby kalorii w produktach, które zazwyczaj nie mają jej podanej na opakowaniu.
Po przeliczeniu kalorii wiadomo już, czy ich liczba nie przekracza dziennego zapotrzebowania. Warto pamiętać, że liczba niezbędnych kalorii dla osób, które pracują fizycznie przez długi czas w ciągu dnia jest wyższa.
Warto jednak pamiętać, że kalorie to nie wszystko. Zmieniając jadłospis warto zwracać uwagę także na indeks glikemiczny produktów. Spożywanie jedzenia o wysokim indeksie sprawia, że szybciej odczuwa się głód, ponieważ szybko spada poziom cukru. Lepiej wybierać produkty o niższym indeksie.