Wpływ diety wegańskiej na zdrowie

Korzyści prozdrowotne, które wynikają z wegańskiego stylu życia są naprawdę imponujące. Zmniejszają wrażliwość na alergie, znacząco poprawiają funkcjonowanie układu immunologicznego, obniża ryzyko wystąpienia cukrzycy, wzmacnia pracę serca, a także działa przeciwnowotworowo, wzmacnia kości, i reguluje prace jelit. Wymienione korzyści są skutkiem ograniczenia spożywania produktów wysoce przetworzonych. Dodatkowo wpływa na to również wyrównanie ilości spożywanych białek, tłuszczy oraz błonnika. Ekologiczne produkty spożywane codziennie sprawiają, że dostarczamy więcej przeciwutleniaczy, pochodzących między innymi z warzyw i owoców.

 

Tłuszcze dostarczamy w orzechach, ziarnach, fasoli i są to znacznie zdrowsze tłuszcze niż w konwencjonalnych produktach spożywczych. Należy jednak uważać i rozsądnie wybierać konkretne produkty spożywcze, gdyż mogą zawierać więcej sodu lub cukru. Jeśli liczą się dla nas kwestie dotyczące ochrony środowiska i wyborów dokonujemy biorąc pod uwagę względy moralne, ekologiczne produkty spełnią wszelkie nasze wymagania i będa bezpieczne dla nas samych jak i otoczenia.